Welk hoortoestel wens ik?

U bent geïnteresseerd in gehoorapparaten. Maar waar moet u beginnen? Er is zo veel keuze aan soorten en merken, en welk toestel is nu geschikt voor úw gehoorverlies? Welke voldoet aan úw wensen?

Laten we eerst eens de diverse soorten doornemen:

Achter het oor (AHO) toestellen

Deze toestellen zijn geschikt voor bijna ieder type gehoorverlies. De kast van het toestel (waarin de microfoon en de luidspreker zitten) bevindt zich achter het oor. In de oorschelp wordt een maatwerk oorstukje geplaatst, welke door middel van een slangetje met de kast verbonden is. Doordat de kast van dit toestel wat groter is, past hier een wat grotere batterij in (die wat langer meegaat) en is er ruimte voor bijvoorbeeld ringleiding. Deze toestellen zijn het meest onderhoudsvriendelijk.

Luidspreker in het oor (LIHO of RIC) toestellen

Ook bij deze toestellen bevindt zich de kast achter het oor. Echter bevat deze nu níet de luidspreker. Deze wordt in de gehoorgang geplaatst. Via een draadje wordt het geluid dat door de microfoon wordt opgevangen de gehoorgang ingestuurd. Deze luidsprekers zijn er in verschillende maten en sterktes, voor een goede pasvorm en geluidsoptimalisatie. Deze toestellen vergen in de regel wat meer onderhoud.

In het oor (IHO) toestellen

Deze toestellen worden in de gehoorgang geplaatst. Bepalend voor de mogelijkheden zijn de maat & vorm van uw gehoorgang.
We spreken van CIC-toestellen (Completely In Channel) als het hele toestel in de gehoorgang geplaatst wordt, deze toestellen zijn wel zichtbaar.
IIC-toestellen echter zijn dat een stuk minder. IIC staat dan ook voor Invisible In Canal.

Uniek binnen de in het oor gedragen toestellen is het LYRIC toestel. De LYRIC wordt m.b.v. een microscoop tot vlak voor het trommelvlies geplaatst en is 100 % onzichtbaar. Daarbij worden deze toestellen 24/7 gedragen en kan er mee gedouched, gezwommen en geslapen worden. Batterijtjes wisselen is niet nodig, na 2 tot 3 maanden worden de toestellen gewisseld. LYRIC kan NIET aan huis worden aangemeten.

 

Een hoortoestel kiezen

Nu u weet welke soorten hoortoestellen er zijn, is het belangrijk om te weten welke toestellen voor u geschikt zijn.
Heeft u voorkeur voor een zo klein mogelijk toestel? Wilt u een toestel dat zich automatisch aanpast aan de geluidsomgeving? Heeft u wat moeite met de fijne motoriek? Dan is een oplaadbaar toestel het overwegen waard, omdat u dan geen batterijtjes hoeft te wisselen. Moet het toestel voorzien zijn van de laatste, meest geavanceerde mogelijkheden, of kiest u liever voor een basistoestel en daarmee een lagere prijs?

En niet geheel onbelangrijk: Wat krijgt u vergoed?
Een hoortoestel moet bij u en uw levensstijl passen, maar ook bij uw budget.
Er is een tweedeling binnen de diverse hoortoestellen: De basiszorg gehoorapparaten en de vrije markt gehoorapparaten.
(Momenteel bieden wij op onze website alleen nog vrije markt hoortoestellen aan. Voor basiszorg toetellen verwijzen wij u momenteel nog graag door naar onze samenwerkingspartner Rutgers Hoortechniek.)

Basiszorg gehoorapparaten:

Naar aanleiding van de zgn. ‘Amsterdamse vragenlijst’, het hooronderzoek en het intakegesprek met de audicien, wordt u ingedeeld in één van de vijf categorieën. Binnen iedere categorie is er een keuze uit een aantal aangewezen hoortoestellen.

De prijs en vergoeding van deze toestellen zijn afhankelijk van uw zorgverzekeraar.
Bent u aanvullend verzekerd? Dan bestaat de mogelijkheid dat u voor deze toestellen geen eigen bijdrage heeft. Houdt wél rekening met het evt. eigen risico.
Kijk hier om te zien of u in aanmerking komt voor een aanvullende vergoeding door uw zorgverzekeraar.

Vrije markt gehoorapparaten:

Dit zijn de nieuwste hoortoestellen, met de meest geavanceerde technieken en mogelijkheden.
De kosten liggen dan wel hoger dan die van een basishoortoestel, de winst is echter voor u, vanwege de optimale geluidskwaliteit.

De aanschaf van deze toestellen kunt u indienen bij de fiscus, óf (indien u een restitutieverzekering heeft ) bij een aantal zorgverzekeraars. Wilt u weten of dit ook voor u geldt? Neem contact met ons op.

 

Dit zijn allemaal zaken die meetellen in de keuze van het juiste toestel. Uiteraard is uw gehoorverlies ook een belangrijke factor; niet ieder toestel is voor ieder gehoorverlies geschikt.

Om de keuze voor u wat makkelijker te maken, kunt u gebruik maken van onze keuzehulp.