Welk hoortoestel?

Welk hoortoestel wens ik?

 

U bent geïnteresseerd in gehoorapparaten. Maar waar moet u beginnen? Er is zo veel keuze aan soorten en merken, en welk toestel is nu geschikt voor úw gehoorverlies? Welke voldoet aan úw wensen?

Laten we eerst eens de diverse soorten doornemen:

Achter het oor toestellen

Luidspreker in het oor toestellen

In het oor toestellen

Achter het oor toestellen

Deze toestellen zijn geschikt voor bijna ieder type gehoorverlies. De kast van het toestel (waarin de microfoon en de luidspreker zitten) bevindt zich achter het oor. In de oorschelp wordt een maatwerk oorstukje geplaatst, welke door middel van een slangetje met de kast verbonden is. Doordat de kast van dit toestel wat groter is, past hier een wat grotere batterij in (die wat langer meegaat) en is er ruimte voor bijvoorbeeld ringleiding.

Luidspreker in het oor toestellen

Ook bij deze toestellen bevindt zich de kast achter het oor. Echter bevat deze nu níet de luidspreker. Deze wordt in de gehoorgang geplaatst. Via een draadje wordt het geluid dat door de microfoon wordt opgevangen de gehoorgang ingestuurd. Deze luidsprekers zijn er in verschillende maten en sterktes, voor een goede pasvorm en geluidsoptimalisatie.

In het oor toestellen

Deze toestellen worden in de gehoorgang geplaatst. Hiervoor is uiteraard maatwerk nodig, iedere gehoorgang is immers anders van vorm.

We spreken van CIC-toestellen (Completely In Canal) als het hele toestel in de gehoorgang geplaatst wordt. De toestellen zijn hierdoor bijna niet zichtbaar. Deze toestellen zijn vaak niet geschikt voor zwaarder gehoorverlies.

Uniek binnen de CIC toestellen is het LYRIC toestel. De LYRIC wordt m.b.v. een microscoop tot vlak voor het trommelvlies geplaatst en is 100 % onzichtbaar. Daarbij worden deze toestellen 24/7 gedragen en kan er mee gedouched, gezwommen en geslapen worden. Batterijtjes wisselen is niet nodig, na 2 tot 3 maanden worden de toestellen gewisseld. Voor meer informatie over dit bijzondere toestel: www.probeerlyric.nl. LYRIC kan NIET aan huis worden aangemeten.

 

Een hoortoestel kiezen

Nu u weet welke soorten hoortoestellen er zijn, is het belangrijk om te weten welke toestellen voor u geschikt zijn.
Heeft u voorkeur voor een zo klein mogelijk toestel? Wilt u een toestel dat zich automatisch aanpast aan de geluidsomgeving? Heeft u wat moeite met de fijne motoriek? Dan is een oplaadbaar toestel het overwegen waard, omdat u dan geen batterijtjes hoeft te wisselen. Moet het toestel voorzien zijn van de laatste, meest geavanceerde mogelijkheden, of kiest u liever voor een basistoestel en daarmee een lagere prijs?

En niet geheel onbelangrijk: Wat krijgt u vergoed?
Een hoortoestel moet bij u en uw levensstijl passen, maar ook bij uw budget.
Er is een tweedeling binnen de diverse hoortoestellen: De basiszorg gehoorapparaten en de vrije markt gehoorapparaten.

 

Dit zijn allemaal zaken die meetellen in de keuze van het juiste toestel. Uiteraard is uw gehoorverlies ook een belangrijke factor; niet ieder toestel is voor ieder gehoorverlies geschikt.

Om de keuze voor u wat makkelijker te maken, kunt u gebruik maken van onze keuzehulp.

 

 

Ander recent nieuws

  • Nieuw: Phonak Paradise

    NIEUW van Phonak: ‘Paradise’.
    Een nieuwe lijn hoortoestellen die u zal verrassen!
    Lees snel verder!

    Lees verder